Delta Dunarii – „cea mai frumoasa destinatie din Romania” conform Business Insider, top realizat in 2015 si introdusa de catre CNN in „top 16 destinatii turistice din lume”!
Cand mergeți într-o zona salbatică, pentru a avea o vacanță fără surprize neplacute vă sfătuim să țineți cont de următoarele:
Ce nu ar trebui să vă lipsească din bagaj?
Îmbrăcăminte adecvată, în funcție de anotimp: pantaloni și bluză cu mânecă lungă, hanorac și costum de baie;
Încălțăminte ușoară din piele sau pânză, cizme de cauciuc sau bocanci pentru pescuit;
Accesorii: pălărie sau șapcă, manta impermeabilă, spray sau loțiune anti-țânțari, ochelari de soare, aparat de fotografiat și cameră de filmat.
Cum alegeti destinatia din Delta Dunării?
Delta Dunării, pe teritoriul Romaniei, se întinde pe aproximativ 440.000 de ha, 2540 km2 !!! Este de opt ori mai mare decât Malta (316 km2), de șase ori mai mare decat Veneția (414,6 km²) sau de zece ori mari mare decat capitala Romanie, București (228 km2), mult mai mare chiar si decât insula Tenerife (2034 km2).
Din punct de vedere al atractiilor și activităților, delta se imparte in trei destinatii turistice importante: zona de terasă a Deltei, inima Deltei și plajele Deltei.
Cum accesul pe teritoriul Deltei Dunarii se realizează doar pe apă, cu barca, iar distanțele sunt considerabile, este important să vă interesați în legatură cu ce puteți face în acea zonă și care este specificul ei, fiecare având atracții diferite. Una puteți face în zona de terasă, alta in inima Delta Dunarii si alta pe litoralul Deltei.
Inima Deltei Dunarii (loc. Crisan, Mila 23, Caraorman, Letea) sau Delta Dunarii propriu-zisa. De aici puteti face cele mai multe excursii si activitati specifice de Delta: puteti vizita padurea Letea, gura de varsare a Dunarii in mare, orasul si plaja de la Sulina, puteti face o excursie la Sfantu Gheorghe pe niste trasee de exceptie. Nu ratati excursia la apus pe salba de lacuri dintre Crisan si Mila 23 sau excursia in zona salbatica de delta, Obretin, Obretinciuc, Cubul cu lebede, garla Perivolovca.Tot aici gasiti cele mai bune trasee pentru observarea pasarilor sau cele mai bune locuri de pescuit. Recomandata celor care doresc sa descopere cu adevarat ceea ce inseamna Delta Dunarii, ceea ce ofera ea.
Plajele Deltei (Sulina, Sf. Gheorghe, Gura Portitei ) sau litoralul deltei, zona cu plaje salbatice si nisipuri fine. Aici va puteti bucura de liniste, veti fi doar voi si marea si veti putea beneficia de tarife mai mici decat cele din sudul litoralului romanesc. In fiecare zona puteti pescui sau puteti face o excursie cu barca pe lacurile si canale din imprejurimi. Destinatie de delta recomandata in special pentru plaja.
Zona de terasa a Deltei (Tulcea, Balteni, Mahmudia, Murighiol, Dunavat, Jurilovca. De aici va puteti bucura de atractiile turistice din nordul Dobrogei, cetatea Enisala, manastirile Celic Dere, Saon, Cocos sau Valea Teilor, puteti face o incursiune in rezervatia naturala muntii Macinului sau o degustare la cramele dobrogene (renumitul Aligote de Dobrogea), Centru Ecomuzeal Delta Dunari, cel mai mare acvariu din S-E Europei sau o excursie de o zi sau jumatate de zi catre inima deltei sunt doar cateva din atractiile turistice ale zonei. Recomandata pentru cei cu bugete reduse sau pentru accesibilitate (se poate ajunge cu masina, nu este nevoie de barca, iar cazarile sunt mai ieftine fiind situate la marginea deltei).
Cand alegeti locatia (hotelul, pensiunea), este important sa:
Aflati detalii despre personalul care deserveste aceasta locatie, pentru a va da seama de serviciile de care veti beneficia;
Solicitati meniul restaurantului, preturile, gramajele si garantarea servirii acestuia, precum si programul restaurantului, marea majoritate a pensiunilor nu ofera decat meniul zilei;
Intrebati despre dimensiunea piscinei si alte facilitati oferite;
Aflati daca este efectuata dezinsectia impotriva tantarilor si la ce interval de timp; daca locatiile isi efectueaza dezinsectia impotriva tantarilor periodic, conform procedurilor, nu veti intalni mai multi tantari decat la o terasa din Bucuresti!;
Descoperiti la ce distanta se afla de accesul la facilitatile de agrement (barci pentru excursii si pescuit) si cum se face accesul catre acestea;
Intrebati ce excursii se ofera, cu ce tipuri de ambarcatiuni, la ce preturi si daca acestea sunt garantate!;
Va informati si sa verificati pe harta traseul si numarul de ore petrecute in fiecare excursie;
Descoperiti tipul de ambarcatiune pentru care puteti solicita poze, traseul si pretul pe barca sau pe persoana va vor fi de mare ajutor!;
Faceti rezervarea pentru transferul in Delta Dunarii, precum si pentru excursii din momentul in care faceti rezervarea pentru cazare!
Nu pierdeti ocazia de a va delecta cu bunatatile traditionale: bors de peste sau picioruse de broasca;
Alimentatia va fi pe baza de peste la pranz si cina, iar la micul dejun – icre; In functie de restaurant, cei care nu doresc pereparate traditionale din peste pot servi preparate din bucataria romaneasca, mediteraneeana sau internationala pe baza de pui, porc, vita, peste sau fructe de mare;
Relaxati-va la o partida de pescuit sau faceti turul Deltei in barca. Nu ratati excursiile zilnice . Delta difera de la o zona la alta, de la un anotimp la altul, la fel si atractiile si activitatile.
Si, in sfarsit, cateva sfaturi pentru pescari!
Informati-va cu privire la locurile de pescuit, speciile de pesti din zona si taxele pentru pescuit;
Accesul la o barca va poate transforma partida de pescuit in aventura vietii;
Pentru pescuit la rapitor nu ar trebui sa va lipseasca trusa de nade artificiale;
Pentru pescuit la stationar ar trebui sa va asigurati ca aveti suficienti plumbi grei;
Pentru pescuit la stiuca se recomanda canalele inguste sau lacurile cu nuferi si stuf;
Pentru pescuit la somn este recomandat sa aruncati in larg.
Cele mai bune locuri pentru pescuit nu sunt cele spuse de prieteni sau cele in care am prins noi in trecut. Pentru a afla cele mai bune locuri pentru pescuit din perioada sejurului dumneavoastra intrebati atunci localnicii (barcagii). Ei stiu cel mai bine unde s-a prins peste ieri!
Cele mai bune zile pentru pescuit, indiferent de ce zice solunarul sunt marti, miercuri, joi. Pescarii „profesionisti” vin in week-end, nadesc intensiv locurile de pescuit pentru marea captura. Aduna pestele, dar acesta are ce manca pana se termina nada din apa. Atunci veniti voi.